تجهیز کارگاه مستقر در سوله مواد دانشکده مهندسی به دستگاه چیلر صنعتی 5 تن برای دستگاه تف‌جوشی جرقه پلاسمایی

دکتر اکبری زاده، رئیس دانشکده مهندسی از خرید دستگاه چیلر 5 تن صنعتی از محل خرید تجهیزات آزمایشگاهی دانشکده مهندسی خبر داد و اظهار داشت که استقرار این دستگاه در سوله کارگاهی مهندسی مواد سبب می شود تا دستگاه SPS دوباره راه اندازی شود و بسیاری از پروژه های ارشد و دکتری رشته مهندسی مواد که از چند ماه پیش تاکنون متوقف شده بودند، دوباره به جریان بیفتند.

دکتر اکبری زاده افزود تف جوشی پلاسمای جرقه ای (SPS) یک تکنیک پیشرفته فراوری مواد است که امکان  تراکم و چگالش سریع پودرها را به مواد توده ای متراکم و همگن فراهم می کند. این روش از جریان مستقیم پالسی برای ایجاد گرمایش موضعی در داخل یک پودر فشرده استفاده می کند که در قالب رسانا قرار می گیرد. جنبه منحصر به فرد SPS این است که اعمال دما و فشار بالا را در یک محیط کنترل شده، به طور معمول در خلاء یا اتمسفر بی اثر، برای جلوگیری از اکسیداسیون امکان پذیر می کند. دستگاه SPS  می‌تواند در دماهای پایین‌تر و در زمان‌های بسیار کوتاه‌تر نسبت به روش‌های چگالش سنتی به چگالی قابل توجهی دست یابد. این قابلیت آن را به ویژه برای موادی که به دماهای بالا حساس هستند یا نیاز به کنترل دقیق ریزساختاری دارند ارزشمند می کند. اهمیت SPS در توانایی آن در تولید مواد پیشرفته با خواص مناسب نهفته است. سرعت گرمایش سریع و سرد شدن کنترل شده امکان ایجاد ریزساختارهای ریزدانه را فراهم می کند که خواص مکانیکی، حرارتی و الکتریکی را افزایش می دهد. این قابلیت در کاربردهای متعدد در صنایع مختلف، از جمله هوافضا، خودروسازی، الکترونیک و زمینه های زیست پزشکی بسیار مهم است. توانایی ساخت موادی مانند سرامیک، آلیاژهای فلزی و کامپوزیت‌ها با چگالی تقریباً نظری، فرصت‌های جدیدی را برای نوآوری و بهبود عملکرد در کاربردهای با کارایی بالا باز می‌کند.

چیلر با اطمینان از کنترل دقیق دما و خنک‌سازی کارآمد سیستم، نقش مهمی در فرآیند تف جوشی پلاسما (SPS) دارد. در طول SPS، گرمایش سریع برای یکپارچه سازی مواد پودری اتفاق می افتد، اما اغلب به دنبال آن نیاز به خنک سازی سریع به همان اندازه برای جلوگیری از گرمای بیش از حد و حفظ یکپارچگی مواد در حال پردازش است. یک سیستم چیلر با عملکرد خوب می تواند به طور موثر گرمای اضافی تولید شده در حین پخت را حذف کند، در نتیجه دمای عملیاتی را تثبیت کرده و از تنش حرارتی که می تواند خواص مواد را به خطر بیندازد، جلوگیری می کند. این قابلیت برای حفظ کیفیت تولید ثابت و به حداقل رساندن زمان خرابی ناشی از گرمای بیش از حد یا خرابی تجهیزات ضروری است.

علاوه بر این، ادغام یک چیلر در سیستم های SPS باعث افزایش بهره وری انرژی و سرعت بخشیدن به چرخه های تولید می شود. چیلرها با فعال کردن خنک‌سازی سریع اجزای زینتر شده، زمان‌های چرخش سریع‌تری را بین چرخه‌های پردازش فراهم می‌کنند، که در محیط‌های تولید با توان بالا حیاتی است. این نه تنها بهره وری را افزایش می دهد، بلکه مصرف انرژی را در مقایسه با سیستم هایی که فاقد راه حل های خنک کننده موثر هستند، کاهش می دهد. در نتیجه، وجود یک چیلر به طور قابل توجهی به بازده عملیاتی کلی فناوری SPS کمک می کند.

برای بهره‌برداری بهینه از دستگاه SPS، یک چیلر صنعتی با ظرفیت سرمایشی 5 تن خریداری شده است. چیلر با کنترل دقیق دمای نمونه در حین فرایند تف جوشی، از ایجاد شوک حرارتی جلوگیری کرده و کیفیت و دقت نتایج آزمایشگاهی را به طور قابل توجهی بهبود می‌بخشد. این امر امکان تولید قطعات با ساختارهای پیچیده و خواص مکانیکی و فیزیکی برتر را فراهم می‌آورد.

دکتر اکبری زاده خاطرنشان کرد با خرید این دستگاه، و افزودن آن به دستگاه SPS گروه مهندسی مواد دانشگاه شهید چمران اهواز با یکی از مجهزترین دستگاه های تولید و فراوری پودر آلیاژی در زمینه مهندسی مواد در کشور تجهیز شده است.  با تجهیز و راه اندازی این دستگاه ، کمک شایانی به محققین فعال در حوزه مهندسی مواد برای پیشبرد زمینه های تحقیقاتی می شود.

رئیس دانشکده مهندسی دانشگاه شهید چمران اهواز افزود که دانشکده با این سرمایه‌گذاری نشان داده است که به توسعه زیرساخت‌های تحقیقاتی و حمایت از پژوهشگران گروه مهندسی مواد اهمیت ویژه‌ای می‌دهد.  انتظار می‌رود که این دستگاه، محرک اصلی برای انجام پژوهش‌های بنیادی، کاربردی و ارتباط با صنعت در حوزه  مهندسی مواد بوده و به متخصصین در این زمینه کمک کند.