دکتر محمد سروش، استاد تمام دانشکده مهندسی و یکی از دو درصد دانشمندان برتر جهان در سال ۲۰۲۴، از انتشار کتاب جدیدی با عنوان «مقدمهای بر افزارههای پلاسمونی» خبر داد. این کتاب با همکاری محمدجواد ملکی تألیف و توسط انتشارات جهاد دانشگاهی واحد قزوین به چاپ رسیده است.
دکتر سروش، که از سال ۱۳۸۸ بهعنوان استاد تمام در رشته الکترونیک نوری فعالیت میکند، در گفتوگویی اظهار داشت: «حوزه الکترونیک نوری به دلیل بهرهگیری از ویژگیهای نور، جزو حوزههای پیشرو محسوب میشود و در پردازشگرهای پرسرعت و فرکانسهای تراهرتز کاربرد بسیاری دارد.»
وی با اشاره به اهمیت پلاسمونهای سطحی در این حوزه افزود: «پلاسمونهای سطحی در سطح منتشر میشوند و به دلیل تلفات کم، امکان ساخت افزارههای کوچک با سرعت بالا را فراهم میکنند. این ویژگیها امکان پردازش در ابعاد کوانتومی را نیز میسر میسازد.»
ایشان تاکنون پنج کتاب با همکاری نویسندگان خارجی و بیش از ۱۳۰ مقاله بینالمللی منتشر کرده است. وی در خصوص کتاب جدید خود توضیح داد: «در این کتاب، ابتدا به مفاهیم پایه و تئوری انتشار پلاسمونهای سطحی پرداخته شده و سپس طراحی چند افزاره پلاسمونی بهصورت مفصل مورد بحث قرار گرفته است.»
وی همچنین به پتانسیل گرافن در طراحی افزارههای نوری مجتمع اشاره کرد و گفت: «انتشار پلاسمون پلاریتونهای سطحی در مرز مشترک دیالکتریک با گرافن، نویدبخش طراحی افزارههای نوری مجتمع است. با تنظیم پتانسیل شیمیایی گرافن میتوان گذر پلاسمونهای سطحی را کنترل کرد که این امر با اعمال پتانسیل الکتریکی به پایانههای افزاره میسر میشود.»
این کتاب در پنج فصل با عناوین پلاسمونهای سطحی، روشهای عددی موردنیاز در تحلیل انتشار پلاسمون پلاریتونهای سطحی، گرافن و ویژگیهای آن، موجبرهای مبتنی بر پلاسمونهای سطحی و افزارههای مبتنی بر پلاسمون پلاریتونهای سطحی تدوین شده است.
علاقهمندان میتوانند برای تهیه این کتاب به انتشارات جهاد دانشگاهی واحد قزوین مراجعه کنند.